Thomas Torefeldt och Markus Pudas

Veidekkes pusselbitar faller på plats

Veidekke Grundläggning AB framtidssäkrar sin plats i branschen samtidigt som de arbetar för mindre klimat- avtryck. Förvärvet av tre borrföretag, medlemskapet i Borrföretagen samt inträdet i geoenergibranschen är alla viktiga bitar i pusslet.

När man kommer in på Veidekke Grundläggnings kontor i Bålsta utanför Stockholm möts man lite överraskande av en mängd ytterskor. De ligger huller om buller innanför entrédörren.

– Vi försöker undvika att dra in en massa smuts. Vi är alltid så skitiga när vi kommer tillbaka från våra projekt, säger vd Thomas Torefeldt, tar av sig sina blöta kängor och klappar om den nyfikna kontorshunden Elsa som kommer fram för att hälsa.

Att personalen går omkring i strumplästen tillhör inte de vanligaste synerna i byggbranschen. Men Veidekke Grundläggning är inte som andra grund- och markläggningsföretag. Förutom skopolicyn finns här annorlunda och kanske något oväntade sätt att tänka. Man jobbar till exempel mot psykisk ohälsa och satsar på att få de anställda att växa på jobbet.

– Det är viktigt, förklarar företagets arbetschef Markus Pudas. Oavsett hur fina maskiner vi har och hur bra arbetsförhållande än är så är personalen viktigast. Både på jobbet och hemma. Jag har jobbat på andra företag och det är stor skillnad på tankesätt när det gäller de här frågorna.

Veidekke

”Vi vill skapa en trygg arbetsplats där alla kan vara sig själv, bry sig om varandra och inte minst se varandra”. Så formulerar Veidekkes koncernchef Jimmy Bengtsson företagets arbete mot psykisk ohälsa.

 

Öppna för förändringar

Öppenheten för nya idéer och tankesätt speglas även i Veidekke Grundläggnings förhållningssätt till marknaden. Man är alltid villiga att utvecklas och förändras för att kunna bli en större spelare. 2016 såg man till exempel att man behövde komplettera utbudet med grundläggningstjänster i Göteborg och det ledde till att man köpte borrföretaget Tautech AB. Det lyckade företagsförvärvet visade vägen och 2018 gjordes en inkråmsaffär med grundläggnings- och energiborrningsföretaget Nibu Borr AB i Gävle. Företagen hade redan ett etablerat samarbete och man såg att man kunde fortsätta utvecklas tillsammans, berättar Thomas.

– När vi gör ett företagsförvärv ska det vara ett förvärv som det köpta bolaget välkomnar, säger han. Nibu Borrs ägare såg liksom vi att det var en bra möjlighet att kunna utveckla våra verksamheter tillsammans.

Och så har det också blivit, konstaterar Markus.

– Idag har vi tillsammans utvidgat borrverksamheten och vi har mellan 15 och 20 borriggar som är i daglig drift, berättar han. Vi har fått större tillgång till marknaden, bland annat på Nibu Borrs hemmaplan Gävle.

Medlemmar i Borrföretagen

Satsningen var lyckad och ytterligare ett borrföretag är nu förvärvat. Då brunnsborrning ingår i utbudet har man ganska nyligen blivit medlem i Borrföretagen. Och medlemsskapet är något man uppskattar. Som medlemmar kan de vara med och påverka, konstaterar Thomas.

– Vi är väldigt intresserade av vad som händer i branschen och får genom Borrföretagen bra information. Medlemsskapet ger också ett utvidgat kontaktnät, säger han.

Borrföretagen gör en insats för att höja intresset för borrbranschen och visar att den delen av marknaden finns, menar Thomas. Branschen måste som bekant föryngras och där tycker Thomas att organisationen gör ett bra arbete. Yrkesutbildningen skapar intresse för borrning och den lockar unga människor.

– Vi har betonat att det är viktigt för oss att få praktikanter som är intresserade av vår nisch med både grundläggning och energiborrning, säger han. Vi har hittills haft två praktikanter från utbildningen hos oss. En av dem har fått anställning.

Veidekke Grundläggning går en ljus framtid till mötes, spår Markus och Thomas. Framtiden innefattar bland annat att ta sig an större projekt samt att expandera i Norrland. ”Vi ska växa med förstånd”, slår de fast. Och med det menar de bland annat att de ska gå långsamt fram samt minimera företagets klimatavtryck. När det gäller miljöarbetet spelar etableringen i geoenergibranschen en viktig roll.

TEXT OCH FOTO: SIMON JOHANSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *