Lillebror visade sig duga mer än väl

 

– Jag är så väldigt glad att jag har de här unga killarna i företaget, säger Lars-Göran Svensson. Utan dem skulle jag inte klara mig. Fr v: William Dahlberg, Lars-Göran Svensson, Stig Svensson och Mikael Karlsson.

Lars-Göran Svensson har närmare 46 år i branschen. Yrkesvalet var storebrorsornas ”fel” – det var för att visa dem att han dög som han blev så skicklig. Tack vare det har han bland annat varit borrningsinstruktör i Kirunagruvan och precisionsborrat i Norge.

– Jag tänker jobba i tre år till, tills jag är 67, säger Lars-Göran Svensson. Sedan säljer jag och tar ledigt.

Lars-Göran Svensson är inte en person som framhäver sig själv och säger att han är duktig. Inte alls. Men det skymtar fram mellan orden i alla de historier han berättar från sitt långa yrkesliv. Numera driver han ABUB, AB Ullareds Brunnsborrning, som just har flyttat till den lilla orten Ätran, några mil in i landet från den halländska kustorten Varberg. Men egentligen ville han bli bonde som pappa. När pappa bestämt avrådde från det yrkesvalet tänkte Lars-Göran, Lasse kallad, bli elektriker i stället. Och han trivdes bra som elektrikerlärling. Ända tills han hade tagit körkort.
– Då märkte jag att den minimala lönen inte räckte till bränslet, säger han.

Ville visa bröderna att han kunde

Därför började han tjata på sina äldre bröder Ove och Stig att få jobba i deras brunnsborrningsföretag. De hade 1971 startat Sydsvensk Garantiborrning, med ett eget koncept: de tog tio kronor mer per meter, men garanterade kunderna vatten. Det var Ove som fick idén efter att ha mött en person som fått ett 60 meters hål borrat, men inget vatten.
– De fick massor av kunder. Men från början ville mina bröder inte ha med mig, de är nästan 20 år äldre än jag och tyckte att jag var för liten eller för klen.

Under 1970-talet åkte borrarna i Lars-Göran Svenssons bröders företag ut två och två med lastbil och husvagn och jobbade runt om i landet. De hade fullt upp att göra eftersom de gav garanti på att borrningen skulle leda till
att kunderna fick vatten.

När han väl fick jobba hos dem på prov slet han som ett djur för att visa att han dög. Det värsta han kunde tänka sig var att en kund skulle vara missnöjd och säga det till bröderna. Skickligt folk behövdes, orderböckerna var välfyllda och bröderna hade en väntelista som täckte in ett helt år. Så visst fick Lasse vara kvar.
Företaget köpte den ena begagnade amerikanska riggen efter den andra, monterade dit borrtorn, rotation och hiss och sände ut den på jobb. Lasse jobbade ihop med en nyanställd ett halvår innan han fick gå vidare, sätta ihop en ny maskin och ta med sig en ny kille att lära upp.
– Samtidigt tog jag mig an ytterligare en ny kille. Det var inte så svårt på den tiden, bara tre spakar att sköta. Då gällde det att sikta rätt

Men efter tio år sålde bröderna sitt företag, varpå Lasse började jobba på TGB, Tung Geoteknisk Borrning AB, i stället. Där fick han köra det mesta på marknaden förekommande maskiner. Han var även med och byggde om en oljerigg som skulle till England, där de hade särskilda krav. Ja, han blev utskickad på alla möjliga uppdrag.
– Och jag fick så småningom vara med i gänget som utvecklade metoder för schaktfri ledningsläggning, så kallad bananborrning, i samarbete med forskare på Chalmers, säger Lars-Göran Svensson. Vi gick ner med borren och styrde det under åar, vägar och liknande. Den största bananborrningen vi gjorde var under Nordre Älv i Kungälv, 480 meter.
I samband med att LKAB omorganiserade i Kirunagruvan hyrdes TGB in som underentreprenör och Lars-Göran Svensson skickades upp för att lära personal att borra raka hål.
– De skulle borra 100–110 meter i ett svep och spränga allt på en gång i stället för att, som tidigare, borra tio meter i taget och spränga varje natt. Förutsättningen för att detta skulle fungera var att hålen hade max en procent avvikelse. Det var väldigt svårt.
Han har också arbetat ett antal år i Norge med genomborrning, där det borras från exempelvis en bostadstomt 30–50 meter genom ett berg rakt mot en specifik punkt där vatten, el, tele och liknande finns. Då gällde det att sikta rätt, och erfarenheterna från mätningar, styrning och vilken utrustning som fanns kom väl till pass.

Bästa reklamen är att kunderna är nöjda

Så småningom vaknade intresset för att starta eget och jobba närmare hemmet och familjen. Sagt och gjort, 2004 köpte Lars-Göran Svensson en maskin och startade ABUB, AB Ullareds Brunnsborrning. Strax började folk att ringa.
– Många kände till mig, och det borrades väldigt mycket för geoenergi just då, så jag fick genast massor med jobb.
Han har aldrig lagt några pengar på marknadsföring, utan tänker i stället att nöjda kunder leder till fler jobb.
– Det finns inget som sprider sig så snabbt som när en kund är missnöjd. Därför har jag lagt mitt krut på att göra lite extra så att kunden inte har minsta anledning att bli missnöjd. Jag borrar alltid vattenbrunnar 5,5 tum och med en garanti på minst 3 000 liter vatten per dygn.

Lars-Göran Svensson har tidigare gjort det mesta och till exempel själv lagat sina maskiner när det har varit möjligt. Men den nya riggen är nog William Dahlberg den enda på företaget som kan hantera fullt ut.

Han arbetade länge ensam i sitt företag, förutom att brodern Stig Svensson ryckte in vid behov. Men för tre år sedan anställde han William Dahlberg, som är en baddare på att köra den nyinköpta riggen. Och ett år senare anställde han Mikael Karlsson, som har lastbilskörkort och har kört spolbil.
– Jag är så himla glad att jag har de här killarna! Folk ringer ofta och säger ”sickna goa killar du har, dem ska du vara rädd om”. Och det är jag. Det senaste året har varit ganska tungt med sjukdom i familjen, samtidigt som vi måste leta ny lokal till företaget. Men tack vare killarna har det funkat bra ändå och jobben har rullat in.

Tror på en ljus framtid för företaget

Numera består uppdragen av ungefär lika delar energiborrning och vattenborrning.
– Men vi har också andra uppdrag. Vi har haft ett par, i våra ögon, stora uppdrag med förankringshål och undersökningshål. Egentligen skulle vi nog kunna anställa någon till, men jag vill ta det lite vackert.
Lars-Göran Svensson tänker bli pensionär på heltid om tre år och då ska ABUB säljas. Han tror att köparen kommer att gå en ljus framtid till mötes.
– Det finns många nya områden för den här typen av utrustning, samtidigt som jag tror att trenden med nybyggnation här på landet kommer att hålla i sig, säger han. Så jag tror det kommer att finnas väldigt gott om jobb framöver. En annan sak som är bra är att samarbetet mellan olika borrare är så gott nu. Förut betraktade många varandra som konkurrenter, men nu hjälps folk åt, lånar ut utrustning till varandra och så. Det gillar jag!

Text & foto: Lena M Fredriksson

FAKTA
ABUB, AB Ullareds Brunnsborrning

• Startade: 2004
• Ägare: Lars-Göran Svensson
• Anställda: borrarna William Dahlberg och Mikael Karlsson
• Plats: Ätran, några mil öster om Varberg i Halland
• Utrustning: En Welldrill 3062, en Nemec 407 och en kompressor Atlas Copco Y35
• Devis: Kunden ska vara nöjd!

Lars-Göran Svensson på ett av sina första uppdrag i storebrödernas företag. Som synes var det viktigare att bli solbränd än att ha skyddsutrustning vid arbetet.

FAKTA
Lars-Göran Svensson

• Ägare till ABUB.
• Gift med Susanne Hillar. Två döttrar, Linn och Johanna.
• Började i brödernas företag Sydsvensk Garantiborrning 1972.
• Arbetade på TGB 1982–1992, med uppdrag på många platser, bland annat för att lära personer i Kirunagruvan att borra rakt.
• Arbetade 1993–2004 i Norge, åt Vestnorsk Brunnborning, där han bland annat precisionsborrade.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *