”Det gäller att få tätningen på precis rätt plats”
Jonny Pettersson är senior rådgivare på FBB Finspångs Brunnsborrning och har flera decenniers erfarenhet av brunnsborrning. Hans första tanke när artesiskt vatten kommer på tal är komplexiteten.
– Det kan bli flera problem att hantera samtidigt och helst ska det gå snabbt, säger han.
Ett akut problem med fritt flödande artesiskt vatten är att det blir stora eller rentav mycket stora vattenmängder på marken.
– Eftersom man oftast stöter på artesiskt vatten på låglänta områden med höjder runtomkring kan det vara svårt nog att leda bort vattnet. Är det stora mängder är det inte heller säkert att man får leda bort det hur som helst utan att ha tillstånd för vattenverksamhet. Samtidigt som man står med ett okontrollerat vattenflöde gäller det att kvickt täta brunnen och veta hur man ska göra, påpekar Jonny Pettersson.
En sak man kan ta till, om tryckskillnaderna inte är så stora, är att höja upp foderröret en eller två meter över markytan.
– Det räcker ganska ofta. Men då kommer nästa problem, nämligen att vattnet i röret som sticker upp sedan fryser på vintern. Så det bästa är att täta, säger Jonny Pettersson.
Att täta artesiska brunnar kan vara en svår konst som kräver erfarenhet. Det finns några hjälpmedel och metoder, berättar Jonny:
– Det finns något som heter Aquatät, som jag vill minnas kom fram under 90-talet. Det är gummi som sväller när det kommer i vatten och bildar en propp. Man kan också använda expander- cement och bentonit. Poängen är att man ska sätta tätningen precis där foderröret slutar i berget. Kommer tätningen fel kan vattnet tränga upp mellan foderröret och berget i stället.
Jonny Pettersson har råkat ut för artesiskt vatten många gånger. Erfarenheten har lärt honom var och när det gäller att vara extra försiktig och förberedd.
– Man kan aldrig riktigt säkert veta, men på vissa platser kan man på goda grunder misstänka att det är artesiskt och ofta har man rätt. Men det kan också hända helt överraskande. Har man då ingenstans att göra av vattnet så har man stora problem och måste snabbt skapa en avledning för det.
Fenomenet med att icke-artesiska brunnar plötsligt blir det är välkänt, men är enligt Jonny ett mindre problem.
– Det kan hända att brunnar börjar rinna över. Det har vi sett när grundvattennivåerna är högre än normalt, som exempelvis den här våren. Det gäller framför allt vattenbrunnar som inte har expandertätning. Men oftast är det inte så högt tryck och ger därför inte så stora vattenmängder. För det mesta räcker det med att kunden själv gräver en dränering eller så kommer vi ut och hjälper till med det.
TEXT: JÖRGEN OLSSON
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!