Digitala geoenergidagar lyfte grön finansiering
Ett vanligt argument mot geoenergi är att det är en för stor investering. Men faktum är att geoenergilösningar kan bidra till att medfinansiera framtida byggprojekt. Hur hänger det ihop? Lösningen heter gröna obligationer, något som belystes under årets digitala Geoenergidagar.
På senare år har det pratats och skrivits alltmer om gröna obligationer och lån som ett sätt att styra utvecklingen i hållbar riktning. Innebörden av gröna lån är enkel att förstå: Genom att kräva att pengarna går till hållbara investeringar erbjuds en lägre ränta. Men hur kan bankerna erbjuda bättre villkor bara för att pengarna går till gröna ändamål? Här finns en koppling till gröna obligationer.
Hanna Setterberg, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, redde ut begreppen och sambanden. Hon utgick från balansräkningen, som visar ett företags tillgångar och hur de har finansierats – antingen genom eget kapital eller skulder. Dessa skulder kan utgöras av lån och obligationer.
– En obligation är ett skuldebrev som flera andra parter kan investera i mot en utlovad avkastning. Det unika med gröna obligationer är att de omfamnar ett ramverk med ett grönt löfte. Pengarna som lånas ut ska finansiera en grön tillgång, förklarade Hanna Setterberg.
Fastigheter stor aktör
För ett fastighetsbolag kan det vara en miljöcertifierad byggnad. För en bank kan det vara att man ger ut gröna lån. Utlåningen ligger på bankens tillgångssida i balansräkningen – det är så gröna obligationer och lån hänger ihop och genererar bättre villkor för låntagarna.
Vad används då pengarna som lånas ut via gröna obligationer till?
– I Norden är fastighetsbolagen en stor spelare, 38 procent av de gröna obligationerna har finansierat byggnader. Här kommer geoenergi in som en möjlighet att göra fastigheter mer gröna och därmed kunna finansiera byggprojekt med hjälp av gröna obligationer. Även förnybar energi är en stor tillgångsklass med en andel på 24 procent.
Grön taxonomi
Störst betydelse framöver för utvecklingen av gröna obligationer har EU:s nya så kallade gröna taxonomi. Det är en lista av aktiviteter som definierar vad som klassas som hållbart. Ett krav är att en aktivitet ska bidra till minst ett av EU:s övergripande miljömål. Den får samtidigt inte ha negativ inverkan på något annat miljömål.
– EU:s gröna taxonomi kommer att vara tongivande framåt. Den syftar till att öka transparensen och få kapitalet att röra sig i hållbar riktning. Alla aktörer i hela värdekedjan behöver förhålla sig till taxonomin framöver, förklarade Anna Lindvetter från Handelsbanken och fortsatte:
– Större bolag måste rapportera hur deras utgifter, intäkter och investeringar förhåller sig till taxonomin. Bankerna måste rapportera hur den gröna utlåningen förhåller sig till den övriga utlåningen.
Geoenergi berättigar
Flera berättigade aktiviteter i den gröna taxonomin har direkt bäring på geoenergi, till exempel elproduktion och kraftvärmeproduktion från geotermisk energi liksom produktion av värme och kyla från geoenergi.
I likhet med Handelsbanken erbjuder även statliga Almi gröna lån.
– Vi sjösatte våra gröna lån den 1 juni i år för att bidra till grön omställning i små och medelstora företag. De har bättre ränta, längre löptid och är amorteringsfria, berättade Kristina Rudin, rådgivare på Almi.
Detta är endast ett högst övergripande sammandrag av några av föredragen på Geoenergidagarna. Ta del av föredragen i sin helhet på geoenergicentrum.se.
TEXT: LARS WIRTÉN
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!