Ett mörkt och kämpigt år – men borrbranschen gynnas av grön omställning

– När vi summerar 2023 ser vi att det har varit ett mörkt år. Sverige befinner sig i recession och konkurserna har ökat. Det finns heller inget som pekar på en vändning de närmaste månaderna. Det kommer att vara kämpigt i ytterligare två kvartal, säger Petter Alvsten, chef för konsumentanalys på UC.

Även om de flesta siffror och grafer pekar uppåt i UC:s branschrapport, är det viktigt att komma ihåg att den i huvudsak är baserad på siffror till och med 2022. Om den även hade innefattat 2023 hade kurvorna troligen planat ut, eller till och med dalat. I alla fall om man tittar på konjunkturen i stort, särskilt inom byggsektorn.

– Byggindustrin har tagit en stor smäll och har mer eller mindre stannat av. Överlag har svensk ekonomi utvecklats sämre än omvärlden de senaste två åren, konstaterar Petter Alvsten.

Geografiskt ser det i princip likadant ut över hela landet, ett län undantaget: Västernorrland. Där minskar konkurserna.

– Det tror vi beror på den gröna omställningen och de stora investeringar som har gjorts i exempelvis batterifabriker i Västernorrland, säger Petter Alvsten.

En förklaring till den dåliga konjunkturen är det höga ränteläget, vilket är en följd av den höga inflationen. Den kan i sin tur bland annat förklaras av det geopolitiska läget och de stora statliga stöden under covid-pandemin.

– Sverige är räntekänsligt, de flesta väljer att ha korta bindningstider på sina lån. Det påverkar även borrningsbranschen, då en viktig del av intäkterna kommer från privatpersoner.

Konsumtionen av sällanköpsvaror är nere på väldigt låga nivåer, förklarar Petter Alvsten.

– Konsumenterna har inte varit så här deppiga sedan 1990-talets fastighetskris.

Men enligt Petter Alvsten börjar en ljusning att skönjas. Inflationen minskar och bruttonationalprodukten väntas öka under andra halvåret.

– När förtroendet för ekonomin kommer tillbaka tror vi att det vänder och att privatpersoner vågar investera i exempelvis geoenergi.

Just geoenergin gör att brunnsborrarna har bättre förutsättningar än övrig byggindustri, tror Petter Alvsten.

– Det finns statliga bidrag för energiomställning och intresset för att energieffektivisera är stort. Vi tror därför att utvecklingen kommer att vara starkare för borrindustrin jämfört med övrig byggindustri. Inte minst på kontinenten finns enorma affärsmöjligheter kopplat till den gröna omställningen.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *