För störste medlemmen är borrningen marginell men viktig

Med en rörelseintäkt på nästan 784 miljoner kronor är Göran Eriksson Maskintjänst i Gällivare med bred marginal Borrföretagens största medlem.

– Vår stora del, omkring 90 procent, är ju entreprenad­ jobb för gruvindustrin med alla sorters ”gula maskiner” man kan tänka sig. Men borrningen är något vi inte vill släppa, även om den är marginell, säger vd Janne Pellikka.

Det är inte gruvjobb 365 dagar om året för GE Maskintjänst, varför borrningen har sin plats.

– Dessutom använder vi samma riggar till en hel del annan borrning än för energi och vatten, säger Janne Pellikka. Han berättar att företaget gör såväl vatten- som energiborrningar i hela Norrbotten, men att antalet hål är starkt avhängigt av vad man håller på med i övrigt. Det är lätt att bli låst långa tider med uppdrag för gruvindustrin och GE använder sina borriggar till mycket mer än att borra för dricksvatten och geoenergi. Att mäta, undersöka och hålla koll är viktigt för gruvindustrin och här har GE Maskintjänst hittat en nisch.

– Bland annat borrar vi ner så kallade mätdubbar för gruvbolagen. Då driver man ner foderrör med mätutrustning åtta-tio meter ner i mark. Vi borrar även hål för att möjliggöra installationer av andra mätinstrument, som geoprisma och piezometer. Just nu borrar vi för undersökning av vattennivåer.

Förutom att placera mätutrustning i berget borrar GE Maskintjänst för att undersöka krosszoner nere på djupet och för att installera pumpar. Man borrar även i dagbrott.

– Till alla dessa borruppdrag använder vi samma riggar som till vatten och energi, så vi har absolut inget intresse av att släppa den delen. Vår taktik har blivit att försöka samla ihop energi- och vattenbrunnar så att vi har ett antal brunnar att borra inom ett geografiskt område. Sedan betar vi av dem när det av någon anledning är avbrott eller lägre intensitet kring gruvorna. Vi åker inte gärna 30 mil för att borra en enskild vatten- eller energibrunn.

Företaget grundades som ett entreprenadföretag när Göran Eriksson 1955 började arbeta med bandschaktare i samband med att utbyggnaden av vattenkraften tog fart. Därefter kom gruvorna in i bilden och sedan många år har man stora, löpande uppdrag för såväl LKAB som Boliden Mineral och Aitik – alla verksamma på och omkring hemorten Gällivare.

– Göran var en skicklig entreprenör men också en visionär som hela tiden drevs av ett miljötänkande och ett intresse för att återvinna. Han såg tidigt fördelarna med bergvärme och vi har sedan många år geoenergianläggningar till alla våra byggnader, säger Janne Pellikka.

2006 och 2009 byggde företaget två vindkraftverk som producerar mellan 3,4 och 3,9 miljoner kilowattimmar om året. Den egna elförbrukningen ligger strax under 900 000 kilowattimmar årligen, så man är självförsörjande och får ett rejält överskott som säljs ut på elnätet.

Nu drivs företaget av Görans söner Ralf och Tony. Janne Pellikka berättar att mycket fokus riktas mot att göra den stora maskinparken fossilfri. Elektrifiering är ett möjligt scenario men man är intresserade av alla framsteg som medför att komma framåt mot fossilfri verksamhet. El är ett spår och vätgas är ett annat.

– Vi har ju oerhört många maskiner och vill verkligen gå i riktningen att så många som möjligt av dem ska kunna drivas fossilfritt. Alla måste gå åt det hållet och jag tycker att vi är långt framme. Maskiner upp till 1,5 ton finns med eldrift och samma gäller för de riktigt stora – vi har ganska nyligen skaffat en 300-tons grävmaskin som är helt elektrisk.

Problemet, framhåller Janne Pellikka, är att för det stora mellanregistret av maskiner – de mellan 14 och 200 ton och som utgör huvuddelen av GE:s flotta – är fossilfri teknik ännu inte färdigutvecklad.

– Det är jättesvårt att hitta eldrivna maskiner i det segmentet och finns de så är de inte ekonomiskt försvarbara att investera i. Åtminstone inte än så länge, men vi räknar med att tekniken kommer ifatt med tiden och vi är uppmärksamma på vad som händer på marknaden. Men några särskilda möjligheter att trycka på eller ställa krav har vi egentligen inte – det är både vi som kund och Sverige som marknad för små för. Man får avvakta vad de stora märkena bestämmer sig för att ta fram.

Marknaden och framtiden, då? Konkurrens finns i form av andra stora entreprenadfirmor i länet, till exempel i Kiruna och Svappavaara. Men på den lokala hemmamarknaden är GE Maskintjänst urstarka och har gott rykte, menar Janne Pellikka.

– Riktningen för Norrland med gruvdrift, andra stora industrisatsningar och inflyttning är ju utpekad sedan länge. Sedan kan man såklart inte räkna med att allt verkligen kommer att genomföras. Visst sprider sig en viss osäkerhet med tanke på vad räntor och krig kan föra med sig. Men vi ser i grunden positivt på framtiden.

TEXT: JÖRGEN OLSSON FOTO: GE MASKINTJÄNST

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *