Gotlandsbrunnar: En borrigg – många möjligheter

Johan Plan, vd och delägare i Gotlandsbrunnar.

Vad är väl ett liv som småföretagare? Det kan vara stressigt och ensamt – och alldeles underbart. Ungefär så skulle man kunna tolka Johan Plans beskrivning av att vara ende man vid spakarna på Gotlandsbrunnar.

Johan Plan är vd och delägare i Gotlandsbrunnar AB. Han äger företaget tillsammans med sin fru Victoria Härlin, som tar hand om administrativa sysslor. Svärfar Göran Härlin, som en gång startade företaget, ger ett handtag i borrningen när så behövs. Annars är det Johan Plan och hans borrigg.

Riggen är en Hardab 5000 och med den tar han uppdrag över hela Gotland, innanför ringmuren i Visby såväl som på betydligt kargare platser. Från Hoburgen på sydligaste Gotland till Fårö fyr på ön nordost om Gotland.

– Mina kunder har fritidshus, lantbruk och andra fastigheter. Ingen dag är den andra lik och det älskar jag! säger Johan Plan utan att tveka.

Stress och stimulans

– Men visst är där utmaningar i att driva ett litet företag. Det kan vara riktigt stressigt och kanske är man ensam om att bära den stressen. Jag känner att jag inte alltid räcker till, medger han.

Johan Plan pekar också på att möjligheten till stora entreprenader begränsas. Han har haft uppdrag i större projekt, men tycker att det generellt är svårt att ta på sig den typen av uppdrag som ensam borrare. Det krävs att han samarbetar med någon.

– Samtidigt är det något speciellt med att driva eget, det är stimulerande på många sätt. Jag uppskattar att själv styra mitt arbete och att ha kontroll över inkomster och utgifter. Att hjälpa människor till något så viktigt som vatten och värme känns särskilt fint och det är skoj att ha lärt skrået av en äldre brunnsborrare.

Själv är bäste dräng

Till största delen handlar Gotlandsbrunnars uppdrag om att borra för vatten, men energiborrningen ökar stadigt. Tidigare hade företaget ytterligare en anställd ute i fält, men sedan drygt ett år är Johan Plan själv i det dagliga arbetet.

Det hindrar inte det lilla företaget i Skarphäll utanför Visby att även erbjuda tjänster som renblåsning, hydraulisk tryckning, renovering av brunnar, flödesmätning, vattenprov och förmedling av vattenanalys. Johan Plan är nöjd när han tittar i orderboken.

Ibland saknar han kollegor. Det skulle vara både trevligt och mer säkert att vara två på borriggen, menar han. Men Johan Plan har inget emot att arbeta själv, han trivs i sitt eget sällskap och kan vara lite mer flexibel i sitt arbete.

Summa summarum, enligt Johan Plan, uppvägs pressen av friheten i att vara sin egen chef.

En rigg räcker

Trycket på företagets tjänster ökade under pandemin. Många från fastlandet satte sig i karantän i sina fritidshus och då ökade behovet av vatten och bättre brunnar.

– Vi har ju en del utmaningar på Gotland; brist på vatten och dåligt vatten, inträngningar och saltvattenproblematik. Och nu i energikrisen skriker folk efter bergvärme.

I dagsläget klarar sig Gotlandsbrunnar med en borrigg. Johan Plan beskriver sitt arbete som ett säsongsarbete där han försöker att möta efterfrågan från öns fritidshus inför turistsäsongen, för att andra perioder främst fokusera på de fastboendes behov.

Han har haft tankar både på att utöka maskinparken och att anställa en person, men så kom inflationen och Johan Plan ser det inte som rätt tid att dra på sig banklån och lönekostnader. Nyligen fick ön ett tredje borrföretag, det spelar också in. Dessutom, till skillnad från sina större konkurrenter, är Johan Plan inte verksam på fastlandet.

– Det är tveksamt om det skulle ge så mycket mer med ännu en borrigg. En sådan investering skulle kräva att jag tar uppdrag även på fastlandet.

Men han har inte släppt tanken på att modernisera maskinparken genom att sälja borrigg och kompressor och köpa nyare utrustning, för att bättre möta den ökande efterfrågan på energiborrning.

Försiktigt positiv

Borrföretagen på solens och vindarnas ö samarbetar ibland och hjälper varandra med material ibland. Men att växa genom någon form av samgående har aldrig diskuterats, åtminstone är det inte aktuellt för Gotlandsbrunnar.

– Frågan har aldrig väckts och än så länge har jag inga tankar på att vi ska gå upp i någon annan firma. Jag skulle beakta ett eventuellt förslag, men det ska vara riktigt bra om jag ska fundera närmare på det.

Johan Plan trivs helt enkelt bra i familjeföretaget. Men hur ser han då på framtiden?

– Kanske är det läge att gå till banken i slutet av året, för att modernisera maskinparken. Och kanske kan det leda till att jag nyanställer. Jag är försiktigt positiv inför framtiden!

Gotlandsbrunnar AB

Startade: 1981. Johan Plan började i företaget 2016, när maskinparken förvärvades.
Ägare: Johan Plan och Victoria Härlin. 2019 köpte de företaget av Göran Härlin.
Arbetsområden: Runt 80 procent borrning för vatten och 20 för energi.
Antal anställda: Inga anställda utöver Johan Plan.
Borrigg: En Hardab 5000.
Maskinpark: Täcker sedvanligt behov av kompressorer, lastbilar och containrar.
Omsättning: Tre-fyra miljoner.
Geografiskt område: Hela Gotland, men är inte verksam på fastlandet

TEXT: MIA ISING FOTO: GOTLANDSBRUNNAR

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *