Grundfos tillverkning i Kina

Grundfos fortsätter pumpa på

Magnus Johansson

Magnus Johansson är teknisk säljare på Grundfos i Mölndal.

Danska Grundfos är en av världens ledande tillverkare av pumpar, en världsomspännande storkoncern med närvaro i 60 länder. Det svenska huvudkontoret i Mölndal servar hela Sverige med pumplösningar – inte minst djupbrunnspumpar.

– Vi går alltmer mot att vara en leverantör av pumpdelar för skräddarsydda lösningar, säger Magnus Johansson, teknisk säljare.

Alla som på olika sätt jobbar med vatten- och energisystem lär någon gång ha kommit i kontakt med Grundfos och dess pumpar. Företaget grundades 1944 hemma i källaren hos Poul Due Jensen i danska Bjerringbro. Efter ett år hade han utvecklat företagets första pump. Resten är industrihistoria.

I dag bevattnar Grundfos pumpar grödor över hela världen, levererar dricksvatten och pumpar bort avloppsvatten för att nämna några användningsområden. I Sverige är företaget representerat över hela landet via ett nätverk av säljare, återförsäljare och servicepartners. Att jobba via partnerskap har blivit en viktig del av företagets närvaro på marknaden.

– Vi samarbetar med ett 25-tal servicepartners runtom i Sverige. En kund ska inte behöva vända sig till oss här på huvudkontoret i Mölndal. De ska ha tillgång till en lokal representant som är certifierad av oss, förklarar Magnus Johansson och tillägger:

– Det är våra partners som känner kunderna och deras behov. Vi kan inte nå ut på samma sätt.

Renvatten och VVS störst

I Sverige sker ingen tillverkning och produktutveckling, det ligger på koncernnivå och sker huvudsakligen i Danmark, Tyskland och USA. Det svenska bolagets fokus ligger på försäljning och eftermarknad. De största segmenten är renvatten och VVS.

– På djupbrunnsidan är vi klart marknadsledande. Vi har hela bredden från enskilda hushåll till kommunal vattenförsörjning, säger Magnus Johansson.

Grundfos har en stark position på marknaden med ett grundmurat rykte. Marielle Ekström är marknadsansvarig för vatten- och avloppslösningar i norra Europa. Hon ser det inte som konstigt att Grundfos har den ställningen.

– Vi får samtal där kunder berättar att deras 40 år gamla pump fortfarande tickar och går och levererar vatten, berättar hon.

– Vi är kända för vår höga kvalitet och driftsäkerhet, att man kan lita på våra pumpar. Det ska kännas tryggt att sänka ner en pump i en brunn, fyller Magnus Johansson i.

Marielle Ekström

Marielle Ekström, marknadsansvarig på Grundfos för vatten- och avloppslösningar i norra Europa.

Soldrivna pumpar

Grundfos har sedan länge ett aktivt hållbarhetsarbete i vidare mening. Redan på 1980-talet utvecklade företaget soldrivna pumplösningar, främst för bevattningslösningar. Nu applicerar man solcellstekniken även på djupbrunnspumpar.

– Solcellsdrivna djupbrunnspumpar är en bra lösning för till exempel fritidshus och avlägset belägna anläggningar som i fjällvärlden. Men det är viktigt att komma ihåg att de bara går när solen skiner, så de fungerar inte i trycksatta system, förklarar Magnus Johansson.

Marielle Ekström lyfter solcellssatsningen som typisk för företagets hållbarhetsarbete.

– Vi tittar alltid på möjligheterna att effektivisera och återvinna energi. Vi fokuserar på innovativa lösningar som gör att våra slutanvändare kan spara vatten och energi. Det hänger nära samman med vår målsättning att lösa världens vatten- och klimatutmaningar och förbättra människors livskvalitet. Det är stora ambitioner, men som världsledare på pumpmarknaden måste vi ta vårt ansvar, driva på utvecklingen och vara en bra förebild.

Magnetmotor sparar energi

Det senaste resultatet av Grundfos utvecklingsarbete är pumpsystemet SPE för djupbrunnspumpar, med en så kallad permanentmagnetmotor vilket ger stora energibesparingar.

– De är lättare att frekvensstyra och varvtalsreglera, har bättre energiåtervinning och är betydligt mer energieffektiva än tidigare generationer pumpar, säger Magnus Johansson.

Magnus Johansson ser en trend där kunderna vill bygga pumparna efter slutanvändarnas behov.

– Våra återförsäljare kan bli certifierade pumpbyggare och bygga det kunden faktiskt behöver med ännu kortare leveranstider, i stället för att vi levererar en standardlösning. Det viktigaste för oss är att de sätts ihop under vårt ansvar så att det fortfarande är en Grundfospump.

Blickar framåt

Både Magnus och Marielle ser ljust på framtiden. Pumparna håller förvisso länge och behöver inte bytas ut särskilt ofta.

– Men det är just därför kunderna återkommer på en marknad där det ständigt byggs och anläggs nytt, säger Magnus Johansson.

När Marielle Ekström blickar framåt citerar hon företagets grundare Poul Due Jensen: ”Världen är full av problem som kan lösas på ett bättre sätt.”

Den tanken är än i dag bränsle för Grundfos att fortsätta pumpa på.

 

Grundfos

  • Grundades 1944 i Bjerringbro. 1945 räknas som företagets startår, då företagets grund- are Poul Due Jensen konstruerade företa- gets första pump.
  • Tillverkar årligen cirka 17 miljoner pumpar – en av världens största pumptillverkare.
  • Omsatte 26,3 miljarder danska kronor 2020.
  • 19 000 anställda över hela världen.
  • 1963 levererades de första vattenpumparna till Sverige via en agentur.
  • 1980 etablerades Grundfos AB i Göteborg. 2004 flyttade svenska Grundfos huvudkontoret till Mölndal.
  • Det svenska bolaget har cirka 70 anställda och omsatte 437,4 miljoner kronor 2020.

TEXT: LARS WIRTÉN FOTO: GRUNDFOS

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *