”Nyfikenheten har drivit mig vidare”

Kundkontakt och planering fyller Andrei Fazakas dagar, men han ser till att alltid vara med ute på borrplatserna i början av projekt.

Andrei Fazakas väg in i yrket började 2002.

– Jag var 17 år och hade inget sommarjobb men en kompis bror fick in mig på Jannes. Då trodde jag att det gällde gatubrunnar, så mycket koll hade man på den tiden, minns Andrei. 21 år senare är han delägare och produktionschef på Jannes Brunnsborrningar i Burseryd.

Från början var jobbet inte så gla­moröst men det var ändå roligt, tyckte Andrei, vars nyfikenhet på borryrket växte med tiden. Han städade verk­städerna och sorterade material. Efter gymnasiet började han som medhjälpare på en borrigg och lärde sig grunderna för yrket.

– Efter några år, när jag bland annat certifierade mig, var det jag som var försteborrare. Jag jobbade så i tio år och kan säga att många av de dagarna var nya, på grund av hur det ser ut med geologin. Man blir aldrig helt fullärd i det här yrket.

Omkring 2016 började Andrei Fazakas jobba mer med det som kommer efter borrningen. Det blev en del arbetsled­ning, men främst jobbade han med vattensidan.

– Jag har alltid tyckt att vattenförsörj­ning är en intressant gren i yrket och det fanns behov för tjänsten. Jag började jobba mer med pumpar och installatio­ner och trivdes väldigt bra med det.

2020 gick ägaren Janne bort och hans dotter Anna-Karin Claesson kom in som vd och ägare. Ganska snart fick Andrei frågan om han ville gå in som delägare i firman.

– Det lät väldigt bra och kändes som ett naturligt steg att ta, säger han och beskriver Jannes Brunnsborrning som ett ”lagom stort” företag, där alla medar­betare oavsett roller träffas varje dag och där alla har koll på vad som är på gång.

– Hos oss är det korta vägar mellan ledningen och fältet. Det är viktigt, för det är medarbetarna och deras kompe­tens som är kärnan. Utan dem spelar det ingen roll hur bra jag än planerar, säger Andrei.

På hans bord finns alltid kundkontak­ter, planering, att räkna på anbud och att boka in jobb.

– Det är väldigt varierande och kan gå från en vattenbrunn vid en sommarstu­ga till tolv energibrunnar från en dag till en annan.

På frågan om vad som krävs för att göra karriär som brunnsborrare menar han att vilja och nyfikenhet är de allra viktigaste egenskaperna.

– Jag tror också att gedigen kunskap från fältet nästan är en förutsättning om man vill ha en arbetsledande roll. Erfarenheten av hur det fungerar i verk­ligheten och känslan för hur ett jobb ska göras kan man inte läsa sig till.

För egen del kan Andrei Fazakas emellanåt sakna jobbet på fältet.

– Det händer fortfarande att jag gör en brunn och jag ser till att alltid vara med på plats vid uppstart av nya jobb. Då kan jag passa på att åtminstone dra fram lite slang eller något sådant, fast jag såklart inte behöver. Jag skulle kunna ställa mig vid riggen i morgon och det bekväma valet för några år sedan hade ju varit att stå kvar där. Men jag är nyfiken och det är det som har drivit mig vidare.

TEXT: JÖRGEN OLSSON FOTO: LARS WIRTÉN

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *