Torkan sätter fokus på vår kompetens
I förra numret av Borrsvängen skrev jag om den varmaste majmånaden i mannaminne som just hade passerats. Det var då det. Därefter svettades vi igenom den varmaste sommaren i mannaminne. Vattenbristen som följde kom inte som en överraskning men effekterna av den blev nog större än vad många förutsåg. Många blev tagna på sängen och medierna i landet fokuserade i betydligt större utsträckning på den problematik som vattenbristen medförde än vad vi tidigare har upplevt. Aldrig förr har väl SGU:s personal frekventerat TV-sofforna såsom denna sommar.
Följderna av torkan förföljer oss fortfarande nu i oktober, även efter att nederbörden faktiskt har börjat komma och temperaturerna fallit till mer igenkännliga nivåer. Till exempel har lantbrukarna tvingats förändra sin produktion eftersom det uppstått brist på foder till djurhållningen.
Att ha tillgång till vatten är ett av våra mest grundläggande behov. Men det är inte en självklarhet. I Sverige har vi historiskt sett varit bortskämda med en god tillgång på grundvatten och dessutom till ett förhållandevis lågt pris. Den självklarheten gäller inte längre!
Torkan har också lett till att myndigheter och kommuner har fått upp ögonen för sårbarheten i de resurser som finns, och även vilken beredskap man har för vattentäkterna.
För er borrentreprenörer har det senaste halvåret inneburit bråda dagar. Vart jag mig än vänder är beskedet det samma. Det borras som aldrig förr. Även inom energisidan är efterfrågan stor. Ni har en eftertraktad kompetens och kraven på er entreprenörer är, precis som jag skrev i min förra ledare i Borrsvängen, höga.
Grundläggande kunskaper, inte bara hur man gör säkra vattenanläggningar, utan även hur vatten rör sig i mark och hur den så kallade hydrogeologiska cykeln fungerar, är delar av de kunskaperna. Det är anledningen till att vi i detta nummer av Borrsvängen fokuserar på vårt viktigaste livsmedel. Som geolog tycker jag givetvis att det här är superintressant, men det är viktiga kunskaper för alla som har med grundvatten att göra, vare sig man bygger i grundvatten eller använder det.
Trevlig läsning!
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!