”Vi tar hjälp för att allt ska bli rätt”

Bengt Jonssons Brunnsborrning, som i decennier drivits av bröderna Anders och Magnus, är så sakta på väg att gå över till en tredje generation.

– Vi har nyligen börjat processen. Det är jag som träder tillbaka och minskar både ägande och arbetstid till förmån för barnen. Vi har jurister och revisorer med oss hela vägen, säger Anders Jonsson.

Anders blir 65 nästa år och berättar för Borrsvängen att han känner sig ganska färdig med borrandet. Beslutet att trappa ner har inte varit svårt att fatta – men samtidigt ska de tre av brödernas totalt fyra barn som är engagerade i firman slussas in som ägare.

– Vår ambition och önskan med detta har varit att det ska bli så lite krångel med pengar som möjligt, att vi inte skulle behöva låna för att köpa ut någon och att det ska bli så rättvist som det bara går. Utifrån de faktorerna lät vi revisorn ta fram ett förslag som vi jobbar efter, berättar Anders.

Utan att gå in för djupt på detaljer fungerar upplägget så att Anders minskar sitt ägande dels genom gåvor till barnen, dels genom att sälja hälften av sin resterande andel till bolaget.

– Vi går noga till väga med hjälp av jurister och revisor. Det är svårt att göra sådant här så att det blir hundra procent rättvist, men jag skulle säga att vi anstränger oss för att det åtminstone ska bli så lite orättvisa som möjligt.

Sönerna blir tredje generation Jons­ son som driver borrföretaget i Hjälteby på Tjörn.

– Jag kom in 1979 direkt efter lumpen och fick börja hos pappa på en vakans. Den killen kom aldrig tillbaka så det är egentligen samma vikariat jag gått på hela tiden, säger Anders med ett skratt.

Brodern Magnus blev färdig elektriker 1990 och kom in i firman han också.

– Då bildade vi ett gemensamt aktie­ bolag på tre med pappa, som vi sedan tog över, säger Anders som sedan flera år jobbar tillsammans med broderns son ute på borruppdragen.

– Det fungerar bra, eftersom vi slipper ha en far/son­relation på jobbet. Min son är en duktig rörläggare och elektriker och jobbar med det, förklarar Anders Jonsson. Själv jobbar han sedan års­ skiftet tre dagar i veckan och har längre semester.

Han betonar tryggheten i att ha både juridisk och ekonomisk expertis som stöd i processen.

– Det är jätteviktigt. Inte minst för att skriva avtal som håller och inte skapar problem i framtiden, säger han.

TEXT: JÖRGEN OLSSON FOTO: JS MEDIA

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *