Med hösten kom högtrycket
Det kommer rapporter om stor efterfrågan och fulltecknade orderböcker från medlemsföretag runt om i landet.
Den regionalt svåra vattenbristen ger väldigt mycket jobb på sina håll, men även marknaden för energiborrningar i samband med nybyggen eller konvertering från fjärrvärme till geoenergi tycks vara livligare än vanligt.
Borrsvängen ringde runt till en handfull borrföretag och frågade om det stämmer att hösten 2017 innebär ”högtryck i branschen”.
Kommuner letar reservvatten
– Det kan jag hålla med om att det är. Hos oss står det verkligen inte stilla, säger Pelle Svensson, vd på UBE i Åseda.
Företaget borrar i så gott som hela Småland och Blekinge.
– På vattensidan är det kanske inte riktigt samma panik som det var i fjol, men det kommer nya beställningar på vattenbrunnar hela tiden. Nytt är att det blivit fler uppdrag för kommuner, som börjat se sig om efter vattenreserver. Vi har till exempel haft en hel del jobb just för kommuner med att borra för vatten som bara ska användas till bevattning, där det inte är riktigt samma krav på kvaliteten som på dricksvatten.
– Våra två ordinarie riggar har gått kontinuerligt en längre tid och vi har dragit igång den tredje också, som egentligen är vår reservmaskin. Det är nödvändigt för att hinna med, berättar Pelle Svensson.
Hinner inte med
I Kungälv är Emrik Eklund sedan årsskiftet vd för PEGJ Holding, som äger dotterbolagen Peekab och Ingenjörsfirman Gunnar Jonsson. Tillsammans borrar firmorna i ett område som spänner mellan Uddevalla, Orust, Varberg och Borås. Emrik beskriver läget som ”körigt”:
– Vi hinner inte med. Vi har 200 borrhål som ska göras nu under hösten. Vi har beställt en ny rigg och har under sommaren anställt fyra nya medarbetare. Egentligen skulle vi behöva en person till.
Merparten av höstens borrningar är för geoenergi. Man borrar ungefär 200 vattenbrunnar och mellan 500 och 600 energibrunnar om året.
– Det är energisidan som ökar. Det byggs kolossalt mycket i vår region och dessutom får fler och fler bostadsrättsföreningar upp ögonen för geoenergi.
Mest energiborrning
James Vaughan är vd för en av Geotecs allra nyaste medlemmar, Brunnsborrning & Stenläggning i Blekinge AB. Man utgår från den gamla bruksorten Kallinge, men har hela Blekinge som arbetsområde.
– Det är mycket att göra, men vi hinner med det vi ska. Ungefär 50 procent av vår verksamhet är borrning, resten är stenläggningsarbeten. Så särskilt mycket vattenbrunnar gör vi egentligen inte – energin står för bortåt 75 procent av vår borrning, säger James Vaughan.
Kommunen kräver provborrning
Ahlqvists Brunnsborrning gör många vattenbrunnar på Gotland. Det har skett en ökning på sistone – men inte så mycket på grund av faktisk vattenbrist, menar vice vd Fredrik Ahlqvist:
– Det är väldigt sällan brunnar sinar så att vi behöver borra av den anledningen. Däremot har medierapporteringen kring det låga grundvattnet fått folk att tänka till och bli mer förutseende, säger han.
Den främsta anledningen till det ökade borrande på vattensidan är kommunens krav i samband med nybyggnation:
– Utan att först ha borrat och provpumpat blir det inget bygglov. Du måste visa att det finns tillräckligt med vatten där du har tänkt bygga. De kraven har egentligen funnits i flera år, men har skärpts på sistone.
Fredrik Ahlqvist skriver annars under på att det är högtryck på jobbet.
– Grundläggning, vatten, energi… allt rullar på väldigt bra. Men det har inte kommit som en överraskning utan är vad vi har räknat med.
Fullt upp
Vid Norrlandskusten strax söder om Umeå ligger Holmsund och där finner vi Brunnsborrarna Rehn & Sjöberg. De har fullt upp:
– Med vattenbrunnarna har vi haft full rulle konstant sedan semestern och gör definitivt fler brunnar än samma tid förra året. En av våra riggar går bara på vatten och det ser ut att fortsätta så ett bra tag framöver, säger Tomas Rehn.
– På energisidan är det också fullt större delen av hösten och här har vi börjat få in fler av de lite större projekten, med fem-tio brunnar på samma tomt, vilket är väldigt roligt.
– I entreprenadverksamheten, där vi borrar pålar, är vi helt fulltecknade och det blir också en del undersökningsborrning i samband med projekteringen av Norrbotniabanan – så nog är det högtryck.
Text: Jörgen Olsson
Illustration: Myra S Söderström
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!