Stor efterfrågan på geoenergi i Europa

Causeway GT är ett irländskt borrföretag inriktat på stora, industriella geoenergianläggningar. Företagets grundare kommer från olje och gasindustrin. Men för ett par år sedan bestämde de sig att lämna den fossila världen och i stället satsa på förnybar geoenergi.

Causeway GT, där GT står för Geothermal, ser Irland och Storbritannien som sin hemmamarknad. Men företaget blickar lika gärna ut mot resten av Europa och världen. Kunderna är stora industriföretag som behöver mycket värme och kyla och som inte minst vill  konvertera från fossil förbränning, många gånger gas, till förnybar energi.

Verksamheten består av två delar. Den ena är inriktad på dagens behov och pilotanläggningar för stora, industriella kunder med målet att gå vidare i full skala. Här rör det sig i huvudsak om geoenergi från marken i form av borrhålslager.

Den andra delen av verksamheten utvecklar djupgeotermiska, slutna system. Här är inriktningen att borra en till två kilometer djupa brunnar för att nå höga temperaturer och med hjälp av värmepumpar kunna leverera temperaturer över 100 grader Celsius.

Måste förstå kunden

Med flera hundra års samlad erfarenhet från olje och gasindustrin kan Causeway GT det här med borrning. Men att ge sig in på värme  och kylmarknaden kräver också andra kompetenser.

– Vi måste förstå kundernas behov och kunna utforma lösningar som möter dessa. Inom olje och gasindustrin träffar man sällan sina kunder. Därför har vi tagit in mer kundfokuserade nyckelpersoner med erfarenheter närmare marknaden. Vi har lagt mycket tid på att förstå kunderna och det är först de senaste månaderna som vi har gått ut på marknaden, säger vd Niall McCormack.

– Vi fokuserar på stora industriella projekt och kunder som läkemedelsbolag, bryggerier och annan livsmedelsindustri. Vi är inte inne på privat marknaden och installationer i småhus, förtydligar ordförande Brian O’Cathain.

Värme som tjänst

Niall McCormack understryker att både borrning och industriella värmepumpar var och en för sig är beprövade tekniker. Causeway GT:s utmaning är att hitta såväl affärsmodeller som tekniska lösningar där båda fungerar tillsammans.

– Vårt uppdrag är att integrera de här teknologierna och leverera ekonomiskt hållbara modeller till kunderna. Det handlar lika mycket om att leverera bra tekniska lösningar som att kunna erbjuda värmesystem som en tjänst, att driva ett system åt stora industrikunder.
Det är attraktivt, eftersom det inte belastar balansräkningen samtidigt som de slipper förstå systemet själva, förklarar Niall McCormack.

Hur är affärsklimatet i branschen, finns det en acceptans för och medvetenhet om geoenergi på Irland och i Storbritannien?

– Den är inte alls lika hög som i Skandinavien. Geoenergi i industriell och kommersiell skala har bara funnits här i ett år, så medvetenheten är rätt låg. Till skillnad från Sverige har vi ett väl utbyggt gasnät. Men inom några år kommer många nya industrietableringar inte få lov att installera gasförbrännare. Därför funderar plötsligt varenda värmeingenjör och arkitekt på hur det ska lösas. Av den anledningen är geoenergi högre upp på agendan än den någonsin har varit, säger Brian O’Cathain.

– Ur ett nätperspektiv är geoenergi mycket mer fördelaktigt än luftvärmepumpar. När allt ska elektrifieras blir belastningen på elnätet betydande. Och det sker mycket nu vad gäller lagar och förordningar, både på Irland och i Storbritannien, som går i rätt riktning, säger Niall McCormack.

Biobränslen anses problematiskt här eftersom det fortfarande rör sig om förbränning. Vår miljöminister är starkt emot förbränning för att producera värme. Och det finns väldigt få alternativ för värme och kyla utöver geoenergi som är helt fossilfria, konstaterar Brian O’Cathain.

Från vänster Niall McCormack, vd, Helen Doran, chefsgeolog, Alison Isherwood, reservoaringenjör, Brian O’Cathain, ordförande och Simon Todd, chefstekniker.

Causeway GT är ett nystartat irländskt företag med rötter i oljebranschen. Från vänster Niall McCormack, vd, Helen Doran, chefsgeolog, Alison Isherwood, reservoaringenjör, Brian O’Cathain, ordförande och Simon Todd, chefstekniker. På bilden saknas John O’Neill, projektchef och Les Ward, affärsutvecklingschef geotermi.

 

Hur ser de geologiska förhållandena ut på Irland och i Storbritannien?

– Den mesta borrningen sker i sedimentär berggrund. I Storbritannien rör det sig om borrningar till två-tre kilometers djup för att nå de temperaturer vi är ute efter. Det är rimligt att utföra, det rör sig inte om tio kilometer vilket hade varit en större utmaning, säger Niall McCormack och fortsätter:

– Det liknar mycket klassisk olje och gasborrning, vi använder liknande riggar. Utmaningen ligger i hur vi ska utforma djupa brunnar som inte ska producera något förutom värme. Vi är ju inriktade på slutna system som inte använder vatten som värmekälla. De är mer attraktiva för investerare, eftersom det utesluter de flesta riskerna som kan uppstå nere i berget.

Hur ser det ut med kompetensförsörjningen, har ni borrare så det räcker?

– Aberdeen i Skottland är, tillsammans med Stavanger i Norge, centrum för olje och gasindustrin i nordvästra Europa. Så ja, vi har gott om kompetens inom borrning här. Den stora efterfrågan på värmepumpar är däremot ett problem. Den har skjutit i höjden inom alla sektorer. Leveranstiderna på värmepumpar har börjat bli väldigt långa, förklarar Niall McCormack.

Hur ser ni på framtiden för borrningsbranschen på Irland och i Storbritannien?

– Vi förutser en exponentiell tillväxt inom borrning över hela Västeuropa. För tolv månader sedan hade ingen här hört talas om geoenergi. I dag får vi in stora, industriella förfrågningar utan att ens ha börjat marknadsföra oss ordentligt. Så vi ser en stor våg av efterfrågan komma mot oss, säger Niall McCormack med tillförsikt.

 

TEXT: LARS WIRTÉN FOTO: CAUSEWAY GT

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *