Tuffa förhållanden när eleverna borrade i fält

Christofer Andersson, Majed al Othman och Saga Hasund utför det sista momentet i installationen och monterar lock på brunnen. Foto: Johan Andersson.

Under ett par veckor i månadsskiftet januari-februari drog eleverna i borrteknikerutbildningen åter ut i fält – den här gången för att omsätta teoretiska kunskaper till verklig borrning.

Den första veckan ägnades åt att borra två filterbrunnar i ett grustag i skånska Blentarp mellan Lund och Sjöbo. Ett rejält ruskväder med regn, snöblandat regn och rejäl blåst gjorde att eleverna fick en bra ”reality check”.

– Det här blev en nyttig erfarenhet, att få känna på verkligheten även under mindre gynnsamma omständigheter. Det var lerigt och blött och de hade svårigheter att ta sig till och från borrplatsen, säger Johan Andersson på Geotec.

Utöver själva borrningen ingick alla moment vid en installation: foderrör svetsades, filter monterades, brunnarna rensades, el installerades, pumpar monterades och provades och kapaciteten mättes. Därefter avinstallerades och fylldes den ena brunnen helt. Den andra brunnen behölls, men alla installationer togs bort.

– Eleverna är duktiga, det är en bra årgång. De flesta är väldigt intresserade och aktiva. Och de bangade inte för vädret, säger Kenneth Nilsson på Kristianstad Water som var utbildare den första veckan.

Borrade ner till 70 meters djup

Under den andra veckan flyttades riggen till Stenberget inte långt från grustaget och eleverna fick borra i berg under Jan Berglunds ledning från Jannes Brunnsborrning. Även här lyckades man få vatten i brunnen.

– Vi borrade ner till 70 meters djup och de fick uppleva hur det går till när man hittar en vattenförande spricka. Det gav också tillfälle att diskutera exempelvis hydraulspräckning när man inte hittar vatten.

Sista dagen fick eleverna möjlighet att ställa frågor som de hade samlat på sig under fältborrningarna.

– Det uppskattade de väldigt mycket, det kan vara svårt att ställa frågor när man står ute med hörselkåpor på.

Ett mångfacetterat yrke

Jan Berglund tycker att årets klass är en av de bästa grupper han har haft.

– Alla var intresserade och tog emot kunskapen på ett bra sätt. Det här är ett mångfacetterat yrke med många olika moment som kräver olika kompetenser. Det har de fått inblick i nu under tuffa förhållanden, säger Jan Berglund.

– De här veckorna är som en förpraktik till praktiken, där eleverna får möjlighet att prova sina teoretiska kunskaper på ett bra sätt, förklarar Johan Andersson på Geotec.

Mellan den 5 mars och 18 maj är eleverna ute på praktik och är därefter färdiga borrtekniker.

Text: Lars Wirtén

Saga Hasund svetsar ett foderrör och säkerställer att det håller tätt. Foto: Johan Andersson.

Ibland sitter det hårt inne! Norbert Kaczmarczyk, Miroslaw Kowalski, Christoffer Stoltz och Majed al Othman får med förenade krafter loss en koppling som kärvar på pumpen. Kenneth Nilsson från Kristianstad Water övervakar att allt går rätt till. Foto: Johan Andersson.

Borrning i berg under blå himmel. Andra veckan erbjöd torrare förhållanden än första borrningsveckan. Samtidigt blåste det hårt och var kallt. Mhadi Muse, Majed al Othman, Norbert Kaczmarczyk, utbildare Jan Berglund från Jannes Brunnsborrning, Miroslaw Kowalski, Christoffer Stoltz och på knä Tony Urbanek framför utbildningsriggen. Foto: Ali Mohammed.

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *