Debe köper Pemtec

Debe Pumpar förvärvade i början av året kollektor- och rörtillverkaren Pemtec. Det är det tredje förvärvet på kort tid. Debe Pumpar växer snabbt och sneglar nu på fler geografiska marknader.

Pemtec har egen tillverkning av energikollektorer och tryckrör i Svaneholm söder om Borås.

– Det passar bra in i vår produktportfölj. Kollektorer var en viktig del vi saknade i helheten, säger Oscar Heydorn, vd på Debe Pumpar.

– Pemtec har funnits länge och har bra produkter. Att de har egen produktion ligger i linje med vår strategi att själva tillverka våra produkter. Vi blir nu en av de bredaste leverantörerna med egna produkter.

Michael Klasson, vd på Pemtec, beskriver Debe Pumpar som den strategiskt perfekta köparen.

– Debes varumärke, kompetens och säljkår blir en enorm styrka för oss. Det fanns flera aktörer som var intresserade, men vi var helt eniga om att Debe passade oss bäst. Det här gör att vi kan fokusera på det vi är bäst på: att tillverka rör på ett så effektivt sätt som möjligt.

Växer snabbt

Med förvärvet av Pemtec kan Debe Pumpar leverera det mesta inom brunnsborrning. 2015 köpte företaget H2O Filterteknik och 2016 PBT Pump och Brunnsteknik. På bara några år har Debe Pumpar växt från cirka tio medarbetare i Sundbyberg till ett 40-tal fördelade på tre orter i Sverige plus kontor i Oslo och Helsingfors. Omsättningen kommer att överstiga 100 miljoner kronor med råge. Oscar Heydorn tycker dock inte att företaget växer för fort.

– Men visst har det sina utmaningar. Det är många affärskulturer som ska jämkas ihop, både från olika företag och mellan olika länder.

Även Pemtec ska växa och ta marknadsandelar med den nya ägaren i ryggen.

– Vi släpper handbromsen och gasar allt vi kan nu. Vi har precis sålt en produktionslinje och ersatt den med två nya. Så vi ska ta terräng på marknaden, säger Michael Klasson.

Enligt Oscar Heyborn finns det alltid fler produkter och områden att komplettera med, men antyder att Debe nu mer tittar på geografisk expansion i sin tillväxtstrategi.

– Vi finns redan idag utanför Sverige med kontor i Finland och Norge. Det finns stora länder i Europa och även på andra sidan Atlanten som är intressanta.

Ägarna följer med

Pemtec kommer att leva kvar som dotterbolag och produktionsenhet i Debe Pumpar och leva kvar som produktvarumärke. Hans och Jonas Alexandersson, de tidigare ägarna av Pemtec, följer med in i Debe Pumpar.

– De och deras kunskap om tillverkningen är A och O i den här affären, konstaterar Oscar Heydorn.

Pemtec kommer som en del av Debe Pumpar att fortsätta vara avtalsleverantör till både Geotec och Avanti.

Text: Lars Wirtén

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *