Så gick Johan Blomdahl från borroperatör till regionchef

Johan Blomdahl har avancerat från borroperatör till regionchef inom Styrud-koncernen. Under perioden som borroperatör varvade han borrarbetena med elitsatsning på den japanska kampsporten ju-jutsu. I dag är det fullt fokus på arbetet.

Styrud Ingenjörsfirma arbetar med schaktfritt ledningsbyggande, grundläggning, brunnar för geoenergi och vatten samt gruvborrning och prospektering. Företagets huvudkontor ligger en trappa upp i en företagspark i Sävedalen i Göteborg. Besökare välkomnas av en varmröd fondvägg med företagsloggan i vitt.

− Jag tillbringar mycket tid här, men även ute hos kunder och på arbetsplatser, berättar Johan Blomdahl, som har sin egen arbetsplats i ett ljust rum där väggarna är prydda med bilder från olika anläggningsprojekt.

Johan Blomdahls expertområde inom borrning är schaktfritt ledningsbyggande. De praktiska kunskaperna skaffade han sig som borroperatör i företaget på 1990-talet.

− Under gymnasietiden utbildade jag mig till kock och jobbade några år på en lunchrestaurang, men efter militärtjänsten kände jag att jag ville göra något annat och började jobba som borroperatör för Styrud i stället, berättar han.

Världsmästare i ju-jutsi

Samtidigt tränade Johan Blomdahl ju-jutsu på elitnivå och då passade jobbet på Styrud extra bra.

− Arbetet var flexibelt och jag kunde ta ledigt under längre perioder för träningsläger och mästerskap.

Satsningen på ju-jutsun blev framgångsrik. Ett VM-brons i mellanviktsklassen 1994 följdes av EM-guld 1995, VM-guld 1996 och ytterligare ett EM-guld 1997. Utöver det vann han ett antal SM-guld. Sedan var det dags att fokusera på jobbet på Styrud – en satsning som också blev framgångsrik.

− Jobbet som borroperatör är lärorikt och givande. Eftersom borrning är ett brett område blir man expert inom sin nisch och lär sig mycket om de tekniska och geologiska förutsättningarna. Dessutom lär man sig hantera mycket kringutrustning och stora fordon, men framför allt att hantera kundrelationer, konstaterar Johan Blomdahl.

Tack vare att Styrud var ett företag i tillväxt öppnades också nya möjligheter för Johan Blomdahl.

Johan Blomdahl har gjort en lång karriär inom Styrud. Foto: Sergio Joselovsky.

Har växt med företaget

− Jag har jobbat här sedan 1994 och i många olika roller. Företaget har hela tiden växt och man kan säga att vi har växt och utvecklats tillsammans, säger han.

I dag är han regionchef med eget resultatansvar. Regionen har lokalkontor i Malmö och Göteborg och egen verkstadsdel i Herrljunga. Gruppen består av 55 anställda. Johans arbetsuppgifter är många och spänner över ett brett spektrum, men mycket fokus ligger på försäljning, projektledning, rekrytering och att hantera framtida investeringar.

− Jag trivs bra med min roll. Det är roligt och stimulerande att arbeta med en mix av människor och affärer. Jag har ett öppet sinne och lär mig nya saker varje dag. Att se medarbetare utvecklas är mycket motiverande som chef. I entreprenadbranschen innebär den geografiska spridningen av medarbetarna en extra utmaning för ledarskapet. Det gäller att hantera varje frågeställning på rätt sätt, säger Johan Blomdahl.

Mognande marknad

Den absoluta majoriteten av Styruds uppdrag rör schaktfritt ledningsbyggande. Det är ett komplext arbete där det gäller att jobba metodiskt med olika typer av tekniker.

− De geologiska förutsättningarna skiljer sig hela tiden och det gäller att ha rätt utrusning på rätt ställe, säger Johan Blomdahl och tillägger att han har glädje av sin erfarenhet som borroperatör i sitt nuvarande arbete.

− Tack vare min bakgrund tror jag att jag har en ökad förståelse för och överblick över projekten.

Han säger att marknaden för schaktfritt ledningsbyggande har börjat mogna och att efterfrågan på företagets tjänster hela tiden ökar. Samtidigt blir jobben större.

− För 10−15 år sedan ansågs en borrning på ett par hundra meter vara lång, nu kan det handla om upp till 1 000 meter. Dimensionerna blir också grövre, från 300−400 millimeter till dagens 800−900 millimeter, säger han.

Styrud har under de senaste åren medvetet breddat sin verksamhet.

− Förr var endast enskilda borrningar i fokus men i dag åtar vi oss helhetslösningar för slutkunder. Vi står ofta som totalleverantör, vilket värdesätts.

Satsningar i storstäder ger nya uppdrag och utmaningar

Branschen har haft skiftande uppdrag genom åren. Efter fiberboomen för drygt tio år sedan, då de stora näten byggdes över landet, kom de svåra orkanerna Gudrun och Per som gjorde att elbolagen valde att kanalisera sina luftledningar. I dag handlar mycket om att leda in fiber till fastigheter och nästa trend är redan på gång.

− Det pågår stora infrastrukturprojekt med vägtunnelbyggen i storstäderna. Det innebär att befintliga ledningar, både för VA och för el måste flyttas. Dessutom kräver urbaniseringen och klimatförändringarna att de ofta eftersatta VA-systemen måste dimensioneras upp, konstaterar Johan Blomdahl.

− Om man enbart räknar kostnad per meter är det dyrare att borra än att gräva, men man slipper exempelvis trafikstörningar. Borrning ger större samhällsnytta, tillägger han.

Nu ersätter crossfit ju-jutsun

2016 bildades Branschorganisationen Schaktfritt, BOS, och Johan Blomdahl sitter i organisationens styrelse.

− Vårt arbete är ännu i sin linda, men vi tittar på samarbete med andra organisationer, som Geotec, för att se vilka tjänster som organisationen kan erbjuda, säger han.

− Vi måste självfallet ta reda på vad våra medlemsföretag efterfrågar, men jag kan tänka mig att det exempelvis kommer att handla om utbildningar och seminarier i bland annat arbetsmiljörelaterade frågor. Utöver det ser vi det som viktigt att vända oss till våra kunder och utveckla upphandlingsförfarandet så att det blir enklare och tryggare för dem att handla upp schaktfria tjänster.

Slutligen, hur går det med ju-jutsun nuförtiden?

− Sedan ett par år tillbaka har jag trappat ned ju-jutsun och växlat över till crossfit. Den träningsformen passar mig jättebra och nu är jag en glad motionär. Träning är en livsstil för mig, säger Johan Blomdahl.

Text: Karin Strand

Johan Blomdahl är, förutom regionchef i Styrud-koncernen, världsmästare i ju-jutsu. Foto: Sergio Joselovsky.

Vem är…

  • Namn: Johan Blomdahl
  • Ålder: 43 år
  • Bor: Lerum utanför Göteborg
  • Familj: Hustru, två döttrar på 12 och 13 år.
  • Bakgrund: Kock på lunchrestaurang i Herrljunga 1990-93, borroperatör på Styrud 1994-2000, under de närmaste tio åren i tur och ordning arbetsledare, projektledare, inköps- och utvecklingsansvarig och marknadschef på Styrud, vd för företagets dotterbolag Styrud TGB 2010-12, affärsområdeschef i moderbolaget 2012-2015 (sedan dotterföretaget integrerats i moderbolaget), samt från 2015 chef för region Sydväst.
  • Utbildning: Marknadsekonom vid IHM Business school
  • Uppdrag utanför jobbet: Styrelseledamot i Branschorganisationen Schaktfritt, BOS.
  • På fritiden: ”Jag tränar crossfit nästan varje dag. Träningen gör mig mer sorterad och klarsynt och ger ett inre lugn. Dessutom är jag fotbollstränare för mina döttrar.”
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *