Jonas Grundström: Extremt nöjd att ha sålt Borrkronan

Jonas Grundström konstaterar att försäljningen var lyckad och ser nu fram emot resan framåt. Foto: Borrkronan.

Jonas Grundström är entreprenören som bestämde sig för att sälja sitt företag när det gick som bäst.

– Jag bedömde att jag skulle utvecklas mer och komma längre om jag var med och byggde något större. Och precis så har det blivit.

I mars 2017 sålde Jonas Grundström sitt företag Borrkronan till Rototec efter några månader av möten och förhandlingar. Men Jonas gick inte alls i några säljtankar när Rototecs dåvarande vd och grundare Mikko Ojanne kontaktade honom hösten 2016.

– Borrkronan gick bra och jag hade inte alls tänkt sälja företaget. Men visst kunde vi träffas och prata med varandra, jag var öppen för förslag. Det är ju roligt att bli uppvaktad; de hade tittat på olika alternativ och tyckt att här är en ung entreprenör med energi som det går bra för.

Personkemin visade sig stämma. Jonas fick en bra känsla för och uppfattning om Rototec och Mikko Ojanne.

– Jag blev intresserad att gå vidare och vi bokade in fler möten. Det var en ganska lång process som gav mig tid att fundera.

Rototec matchade helt

Jonas Grundström ställde sig frågan: Var är jag om tio år om jag fortsätter med Borrkronan? Och var kan jag vara om jag säljer till Rototec?

– Jag kom fram till att jag skulle utvecklas mer med Rototec och få ett helt nytt nätverk. Vi är alla ganska ensamma i våra små bolag, man får sköta allt själv.

Jonas skissade på ett upplägg och en plan på hur han ville att affären skulle se ut. Om de inte kunde erbjuda just det upplägget och gå honom till mötes skulle han tacka nej.

– När de lade fram sitt erbjudande visade det sig att det matchade min bild helt. Vi var på samma nivå och kunde gå vidare.

Även om det tog tid tycker Jonas Grundström att det var en smidig process.

– Jag var förvånad själv, det var schysst spel med öppna kort hela vägen. De höll allt de lovade.

Pengar är en viktig del

Personlig utveckling i all ära; det går inte att komma ifrån att pengar är en viktig del när en entreprenör ska sälja sitt företag. Så även för Jonas Grundström, som i sina framtidsscenarier satte siffror på utvecklingen med Borrkronan respektive Rototec.

– Det är framför allt fyra aspekter att ta ställning till: köpesumma, delägarskap, anställningsvillkor och utvecklingspotential. När det gäller den ekonomiska delen fick jag betalt vad jag ville ha och ett erbjudande att återinvestera en del av köpesumman i Rototec. Det var det jag ville, att vara med på resan framåt.

Ett vanligt upplägg i en företagsaffär är att det finns en prestationsdel där säljaren ska uppnå vissa mål under några år framåt för att få ut hela köpesumman. Något sådant krav fanns inte från Rototec.

– Jag blev utköpt ur Borrkronan på dagen med hela den överenskomna köpesumman. Det var viktigt för mig.

Var lätt att ställa om

I dag bär Jonas Grundström titeln ”project director” i Rototec. Det innebär att han är säljansvarig och ansvarig för större projekt i Sverige. Han har själv inte haft svårt att ställa om från att vara sin egen till att vara anställd och ha chefer som styr över honom.

– Jag tycker vi är duktiga på att behålla entreprenörsandan hos nya företagare som kommer in via förvärv. Men jag kan tänka mig att många har svårt för den omställningen. Säljer du ditt företag måste du vara införstådd med att du inte kommer att hoppa in i toppen direkt hos den nya ägaren.

– Från att ha varit ute och borrat och grävt och ansvarat för allt som hände i företaget är jag nu ansvarig för en mindre del, fast i en större organisation. Jag förväntade mig inget annat, det har blivit precis som jag hade tänkte mig.

Får äntligen själv semester

Friheten som egenföretagare innebar att i princip aldrig vara ledig, mer än någon enstaka vecka eller några dagar här och där.

– Under sommaren skulle de anställda ha semester och du var själv tvungen att täcka upp för att hålla igång produktionen. Nu har jag kollegor som jag kan lämna över till och själv få semester fyra veckor i sträck. Så om du frågar min familj är det en otrolig skillnad.

Jonas Grundström är så här två och ett halvt år efter affären ”extremt nöjd” med sitt beslut att sälja Borrkronan.

– Jag har utvecklats mycket mer jämfört med om jag hade fortsatt att driva mitt eget bolag. Det har varit och är en väldigt rolig och spännande resa. Vägen framåt för Rototec är inte en rak och bred landsväg där man kan luta sig tillbaka. Det är en krokig väg som kräver att man är på tå och villig att lösa hinder för att ta sig vidare. Det här blev exakt som jag hade tänkt mig.

Text: Lars Wirtén

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *