Jubileumstrångt på Brunnsborrardagen

Den 21 september arrangerade Avanti Brunnsborrardagen för 30:e gången. Samtidigt firades Avanti-organisationens 45-årsjubileum. Medlemmar och leverantörer samlades i och utanför Kulturstallet på Wenngarns slott utanför Sigtuna för att ta del av utrustning, tjänster och nyheter inom branschen.

 

Mikael Lindkvist från Gruse (till höger) diskuterade borrkronor med Joakim Wendel, Josab (i mitten), och Emil Eriksson, Sveborr.

Friska vindar blåste över Brunnsborrardagen på Wenngarn den 21 september. Det föranledde de utställare som höll till utomhus att förankra sina montertält extra noga. Några hundra personer sammanlagt, bestående av medlemmar, leverantörer och konsulter inom brunnsborrningsbranschen minglade inne i och utanför Kulturstallet och köade för grillade hamburgare som spred förföriska dofter över området.
Inne i det gamla barockslottet hölls ett flertal seminarier. Det första, med rubriken ”Torkan!”, lockade extra många åhörare. Det var Göran Risberg, avdelningschef för avdelningen Mark och grundvatten vid SGU som talade om konsekvenserna av de torra somrarna 2017 och 2018. Årets sommar var ju extrem med sin extra sommarmånad (maj).

Politiskt intresse för vatten

Göran Risberg från SGU inledde dagen med ett seminarium om hur årets torka fört upp vattenfrågan på den politiska dagordningen.

Göran Risberg berättade att torkan, i kombination med att det i år är valår, har fört vattenfrågan högt upp på den politiska dagordningen. SGU har redan tidigare fått uppdraget att ”förfina och utöka kartläggning och karaktärisering av grundvattennivåerna i särskilt utsatt områden”. Arbetet innefattar bland annat de redan påbörjade helikoptermätningarna. När data har bearbetats, kommer de att resultera i ett behov av att handla upp uttagsborrning. Det handlar i första hand om sydligaste Sverige, men även om jordbruksbygder i exempelvis Östergötland.
– Torkan i somras har resulterat i ett politiskt intresse för vatten som vi inte sett tidigare. Det kommer säkert fler politiska beslut framöver. Det kommer att finnas en förväntan både på bransch och myndigheter att tillhandahålla utökad information och att ta fram innovationer på området, sade Göran Risberg.
Även kommuner och enskilda brunnsägare ska involveras i insamlandet av information. SGU har därför fått i uppdrag att göra det möjligt att rapportera in brunnsdata till myndigheten för att på så sätt ka kunskapen om landets grundvattenförhållanden.

Inne i Kulturstallet på Wenngarn hade bland andra Lifa sin monter. Mari Johansson från Lifa förevisade en hammare för Bernt Svedbro, Svedbro Innovation, samt Roland Skogström och Anton Pikkuhookana, båda TA Brunnsborrning och VVS AB.

Certifieringar

Andra seminarier handlade om certifieringsregler för energikollektorer.
Marcus Tillman från forskningsinstitutet RISE berättade om certifieringsreglerna för energikollektorer och tipsade om den egna webbsidan ri.se.
– Finns produkten certifierad på vår hemsida vet man att den håller bra kvalitet, sade han.

Text och foto: Karin Strand

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *