Sveriges Byggindustrier: Så tycker Geotecs medlemmar

Ett knappt 20-tal av Geotecs medlemsföretag har valt att även teckna egna medlemskap i Sveriges Byggindustrier. Vi har pratat med några av dem.

Jannes Brunnsborrning, Burseryd

Anna-Karin Johansson, personalchef på Jannes Brunnsborrning, tycker det är skönt att ha BI:s expertis i ryggen. Foto: Privat.

På Jannes, som varit med i BI sedan 2015, är Anna-Karin Johansson personalchef.

– I medlemskapet får vi dels hängavtal på det kollektivavtal som BI tecknar med Byggnads, dels tillgång till mycket kunskap. Vi har ofta frågat vår regionale representant om råd hur vi ska agera i olika frågor. Främst har det rört sig om frågor kring anställningstider och anställningsformer, löneläge och vad som gäller kring provanställningar.

– För en som jag, som jobbar med HR utan att vara utbildad för det, är det skönt att ha BI:s expertis i ryggen.

De frågor som Anna-Karin vänder sig till BI med har ofta med tolkningen av kollektivavtalet med Byggnads att göra.

– Ska man vara kritisk så måste man säga att Byggnads avtal inte är särskilt väl anpassat till brunnsborrningsbranschen. Det är nästan mer som skiljer än som förenar mellan våra branscher och det gör att avtalet blir svårare att följa. Men det brukar alltid lösa sig.

Utöver avtal och rådgivning drar Jannes Brunnsborrning nytta av det rika utbudet av utbildningar BI erbjuder.

– De har något som heter Entreprenörsskolan, där man kan välja mellan massor av kurser. Jag går deras företagsledarutbildning och är snart klar med den. En kollega här på firman har just börjat samma utbildning.

– Vi får också regelbundet inbjudning-ar till informationsträffar som BI ordnar, det kan gälla försäkringar eller andra frågor. Man skulle kunna engagera sig hur mycket som helst, om bara tiden fanns. Vi är mycket nöjda med det vi får ut av att vara medlemmar.

FBB, Finspång

– Att vi gick med i BI för några år sedan är bland annat en följd av att vi jobbar allt mer frekvent på byggarbetsplatser, säger vd David Johansson. Vi kände ett behov av att få enklare tillgång till mer information, kunskap och hjälp – bland annat kring vilka krav våra beställare har rätt att ställa på oss.

FBB har fått en regional kontaktperson och kan bolla frågor som dyker upp i samband med uppdrag – något man utnyttjat flera gånger. Bland annat har det gällt frågor kring företagets lönesystem.

– Regionalt är BI också ett väldigt bra nätverk och vi har varit på ett antal medlemsträffar. Att tillhöra en arbetsgivarorganisation är också ett sätt att visa att man är seriös, menar David Johansson:

– Genom medlemskapet i BI blir vi inte ifrågasatta när vi dyker upp på en byggarbetsplats på samma sätt som tidigare. Det blir som en form av kvalitetsstämpel – att vi är en arbetsgivare som bland annat uppfyller de lagar och förordningar som ställs på oss. Det känns dessutom bra att tillhöra en organisation som driver bra frågor och som jobbar för att utveckla branschen i en sund konkurrens.

TSB, Sollefteå

– En stor fördel med BI, som jag gick med i redan för 26 år sedan när jag startade företaget, är att de förhandlar för vår räkning. Byggnadsarbetarförbundet kan vara en tuff motpart i förhandlingar, så jag är glad att jag slipper den biten, säger vd Torgny Svensson.

Under de många åren som medlem har TSB vid ett antal tillfällen utnyttjat BI:s hjälp som expertinstans. Inte bara när det gäller det arbetsrättsliga – även entreprenadjuridiken kan behöva tolkas.

– Det kommer fler och fler lagar och de blir svårare och svårare att förstå. Då är det väldigt skönt att den hjälpen finns till hand, så att man får veta vad som gäller.

– Överlag uppfattar jag BI som en organisation som ligger i framkant i arbetet med kvalitets- och miljöfrågor, säger Torgny Svensson.

Text: Jörgen Olsson

 

Andra artiklar om Sveriges Byggindustrier:

Catharina Elmsäter-Svärd: Vi behöver rusta Sverige för framtiden

Golvbranschen ser Sveriges Byggindustrier som renodlad arbetsgivarpart

Arbetsrätt – en het medlemsfråga i Sveriges Byggindustrier

Så arbetar Sveriges Byggindustrier med opinionsbildning

Rådgivning är en hjärtefråga för Sveriges Byggindustrier

Sveriges Byggindustrier ger medlemsservice med mångfald

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *